Paklijst surftrip Marokko: wat moet je meenemen?

Heb je je surftrip geboekt en is het bijna tijd om te vertrekken? Lees dan hier wat je zeker niet moet vergeten mee te nemen als je op surftrip gaat.

Wat kan je thuislaten?

Laten we misschien eerst beginnen met wat je niet hoeft mee te nemen. Dat scheelt weer ruimte in je koffer. Wanneer je een surftrip via SurfeninMarokko boekt, verblijf je bij boetiek surfhotel de Yogi Surfer. Bij de surflessen zijn materialen inbegrepen: dat betekent dat je geen wetsuit of surfboard hoeft mee te nemen. Daarnaast krijg je tijdens je verblijf een fijne strandtas en hammamdoek te leen. Dat grote strandlaken kun je dus thuis laten!

In het kleine surfersdorpje Tamraght vind je bovendien enkele kleine winkeltjes waar je zonnebrand en dergelijke kan kopen. Je kunt dus prima met enkel handbagage op surftrip.

Neem niet te veel mee

Na bijna 10 surftrips in Marokko weet ik inmiddels precies wat handig is om mee te nemen. Sommige dingen zijn voor de hand liggend: zorg voor de zekerheid dat je altijd 1 trui mee hebt voor wanneer het ’s avonds afkoelt. Neem ook niet té veel kleding mee. Uit ervaring weet ik dat je toch al snel de hele week in je favoriete short en sweater rondloopt. Een surftrip is anders dan een citytrip waarbij je elke dag een andere leuke outfit aan wil voor de foto: na de surf wil je een warme douche en een chill outfit aan!

Wat moet je wel meenemen?

Wat kan er dan wel mee in je koffer? Hier mijn lijstje:

 • Meerdere badpakken en bikini’s. Je bent elke dag in het water te vinden, dus handig om meerdere badpakken mee te nemen zodat het ene exemplaar even kan drogen terwijl je het andere draagt. Let op dat je geen bikini’s of badpakken met knoopjes of andere ‘frutsels’ draagt. Je ligt veel op je surfplank, waardoor zulke onderdelen kunnen gaan knellen.
 • Een outfit voor een avondje uit. Voor wie wil, staat er een avondje in een sunset strandbar op de planning. Dus stop misschien een leuke little black dress (of gewoon een outfit waar jij je goed in voelt) in je koffer.
 • Een outfit voor het bezoek aan de souk. Het is niet verplicht om je te bedekken, maar ik voel me altijd prettiger als ik m’n schouders/decolleté bedekt heb en niet té korte shorts. Is ook een stukje respect naar de lokale bevolking toe. En een goed excuus om een mooie maxijurk in je koffer te stoppen!
 • 1 paar ‘wandelschoenen’. We maken een excursie naar Paradise Valley, een natuurgebied in de ruige natuur. We gaan wandelen door de kloof, en als er water in staat kan er ook gezwommen worden. Zorg dus dat je een paar schoenen mee hebt waarop je goed kan wandelen. Bonuspunten als je schoenen waterproof zijn. Ik neem mijn Teva’s mee: ondanks dat dit sandalen zijn, hebben ze een mega goed voetbed en kan ik hier uren op lopen. En ze zijn volledig waterproof! Daarnaast ook fijn als je een paar slippers hebt voor naar het strand.
 • Een pyjama(shirt). Ik vergeet dit zelf vaak, maar je ligt natuurlijk met anderen op de kamer dus wellicht fijn om een pyjama mee te hebben. Ook fijn: een chill- of joggingbroek. Handig om ’s ochtends aan te trekken en meteen aan te schuiven aan het ontbijt, of juist ’s avonds om lekker in te chillen.
 • Een yoga outfit. Voor de yogalessen bij de Yogi Surfer.
 • Een wijd shirt of linnen blouse. Iets wat je makkelijk over je bikini gooit. Na de surfsessie blijven we vaak nog even hangen op het strand. We nemen parasolletjes mee om schaduw te creëren, maar extra bescherming kan nooit kwaad.
 • Zonnebril en een pet of hoedje. Nogmaals: bescherm je goed tegen de zon! Ik heb zelf altijd een hoedje mee.
 • Een zinc stick. Een zincstick beschermt je optimaal tegen de zon. Belangrijk, want op het water verbrand je 2 keer zo snel. Smeer dus ’s ochtends een goede laag spf 50 op je gezicht, en doe dan vlak voor het surfen nog een laagje zinc op plekken die de meeste zon pakken (zoals je neus, wangen en jukbeenderen). Je hebt doorzichtige zinc, maar ook witte zinc of zinc in toffe kleurtjes zoals paars en oranje. Ik ben zelf meer fan van witte zinc of zinc met een kleurtje, dan zie je tenminste goed of de zinc er nog op zit. Ook fijn: zinc is natuurlijke, minerale zonnebrand en dus niet schadelijk voor je huid of de zee.
 • Baby ‘billen’doekjes. Zinc blijft goed op je huid zitten en dat is fijn, want zo geeft het optimale zonbescherming. Maar ’s avonds aan het diner nog steeds met zinc rondlopen wil je natuurlijk niet. Omdat je (zeker in je gezicht) niet hard wil schrobben raad ik aan om babydoekjes mee te nemen. Hiermee haal je de zinc gemakkelijk van je gezicht af. Mijn voorkeur gaat uit naar de doekjes van Naïf: volledig gemaakt van natuurlijke ingrediënten en 100% plasticvrij. Wederom: goed voor je huid én de zee.
 • Conditioner of een haarmasker. Je ligt elke dag in de zee: dat zorgt voor prachtig beach hair, maar kan je haar ook een beetje uitdrogen. Conditioner met siliconen erin of een fijn haarmasker is geen overbodige luxe. Er is bij de Yogi Surfer basis shampoo en body wash beschikbaar, en in het dorpje kun je ook shampoo en conditioner kopen. Maar mocht je een favoriet product hebben dan kun je die misschien het best vanuit huis meenemen.
 • Oordopjes. Na een dag vol surf en nieuwe indrukken val je meestal snel in slaap. Maar wanneer je een lichte slaper bent, zijn oordopjes geen overbodige luxe. Marokko is een Islamitische land, dus 5 x per dag klinkt er een oproep tot gebed door het dorp. Daarnaast kan er wel eens een straathondje blaffen, en wie weet lig je met een snurker op de kamer… oordoppen mee dus 😉 Ik ben zelf het meest fan van deze wassen oordopjes van Ohropax: deze ‘kneed’ je op maat waardoor ze altijd perfect in je oor passen.

Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet meenemen. Zorg dat je qua kleding vooral dingen hebt die lekker zitten en waar je je goed in voelt. Misschien nog fijn om in je koffer te gooien: een goed boek en een koptelefoon om je af en toe terug te trekken. Past het boek niet meer in je koffer? Via dit linkje kun je 2 maanden gratis podcasts (true crime is mijn favoriet!) en luisterboeken luisteren via Podimo.

Beeld: Arnel Hasanovic

over mij

Hoi, ik ben Marlous, een 31-jarige Nederlandse uit Antwerpen die haar hart verloren heeft aan surfen. Mijn surfavontuur begon in 2016 toen ik op het laatste moment besloot om mee te gaan op een surfkamp. Daar ontmoette ik mijn vriend die al helemaal in de ban was van het surfvirus. Sindsdien zijn onze vakanties altijd gericht op surfen geweest: van avonturen in Bali tot het verkennen van de Franse kustlijn met een camper. In 2019 bracht het surfen ons in Marokko en sindsdien heeft die plek een speciaal plekje in mijn hart.