Waarom een zinc-stick essentieel is voor je surftrip

Als surfer begrijp je waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om jezelf te beschermen tegen de krachtige zonnestralen. Al helemaal tijdens het surfen, want het wateroppervlak reflecteert het zonlicht. Daarom is een zinc-stick essentieel voor je surftrip. Maar wat is een zinc-stick precies en waarom werkt het beter dan gewone zonnebrandcrème? In deze blog vertellen we je er alles over.

Hoe werkt een zinc-stick?

Een zinc-stick bestaat uit zinkoxide, een natuurlijk mineraal dat wordt gebruikt in zonnebrandcrèmes om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Het is een wit poeder dat effectief werkt als een fysieke barrière tussen je huid en de zon. In tegenstelling tot veel chemische zonnebrandcrèmes, waarvan sommige schadelijke chemicaliën kunnen bevatten, zoals oxybenzone en octinoxate, is zinkoxide veilig en milieuvriendelijk.

Naast handige sticks, is zinc ook verkrijgbaar in een smeerbare variant in potjes. Wij zijn fan van het merk Back Wash Zinc. Deze zinc-sticks worden lokaal in Marokko door een familiebedrijf gemaakt, en zijn o.a. te koop bij de Yogi Surfer. Door deze zinc te kopen steun je een lokaal bedrijf en bespaar je op vaak milieuvervuilend transport. De zinc van Back Wash Zinc is er in verschillende kleurtjes en zowel in stick- als smeervariant.

Lees ook: paklijst surftrip Marokko

zinc-stick

Hoe Gebruik je een zinc-stick tijdens het Surfen?

Het gebruik van een zinc-stick tijdens het surfen is eenvoudig. Volg deze stappen om jezelf goed te beschermen:

  1. Reinig je huid: Zorg ervoor dat je huid schoon is voordat je zonnebescherming aanbrengt. Dit helpt om een gelijkmatige laag te creëren en maximale bescherming te bieden.
  2. Start met een laag van je favoriete spf. Ook wanneer je niet in de zee ligt is het belangrijk om dagelijks een goede zonnebrandcrème te dragen, liefst factor 50. Laat deze laag goed intrekken.
  3. Gebruik vervolgens je zinc-stick: Neem de stick of de smeerbare variant, en bedek alle plekken die snel verbranden. Denk aan je neus en jukbeenderen, je haargrens, je voeten of randjes van je bikini of wetsuit. Heb je een heel gevoelige huid? Smeer dan gewoon je hele gezicht in!
  4. Herhaal indien nodig: Als je lange surfsessies plant, is het belangrijk om tussendoor je zinc bij te werken, vooral als je veel in het water bent geweest.
  5. Spoel het af na het surfen: De zinc blijft erg goed zitten op je gezicht, een belangrijke eigenschap en precies waarom het zo geschikt is voor surfers. Wil je de zinc van je gezicht halen, dan gebruik je het best milde babydoekjes (natuurlijk plastic-vrij, deze zijn mijn favoriet).

Waarom is een zinc-stick beter voor jou en de oceaan?

  1. Natuurlijk en veilig: Zinkoxide is een natuurlijk mineraal en is veilig voor je huid. Het veroorzaakt geen huidirritatie of allergische reacties zoals sommige chemische zonnebrandcrèmes dat wel kunnen doen.
  2. Bescherming tegen breed spectrum: Zinkoxide biedt bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, wat betekent dat je goed beschermd bent tegen verbranding en vroegtijdige veroudering van de huid.
  3. Milieuvriendelijk: In tegenstelling tot veel chemische zonnebrandcrèmes, bevat zinkoxide geen schadelijke chemicaliën die de oceaan kunnen vervuilen. Het is dus vriendelijker voor het mariene ecosysteem.
  4. Langdurige bescherming: Zinkoxide blijft vaak langer op je huid zitten, zelfs na blootstelling aan water, wat het perfect maakt voor surfers die veel tijd in de oceaan doorbrengen.
  5. Voorkomt koraalbleking: Chemische zonnebrandcrèmes kunnen bijdragen aan koraalbleking, een ernstig probleem voor de oceanen. Zinkoxide is niet schadelijk voor koralen, waardoor het een duurzame keuze is.

Kortom, als je op zoek bent naar een effectieve, natuurlijke zonnebrandcrème om te gebruiken tijdens het surfen, is een zinc-stick de ideale keuze. Het beschermt niet alleen je huid tegen de zon, maar het draagt ook bij aan het behoud van de prachtige oceanen waar we van houden. Dus, voordat je je volgende surfsessie plant, vergeet niet je zinc-stick in te pakken en jezelf en de oceaan te beschermen tegen de kracht van de zon. Surf veilig en milieubewust!

over mij

Hoi, ik ben Marlous, een 31-jarige Nederlandse uit Antwerpen die haar hart verloren heeft aan surfen. Mijn surfavontuur begon in 2016 toen ik op het laatste moment besloot om mee te gaan op een surfkamp. Daar ontmoette ik mijn vriend die al helemaal in de ban was van het surfvirus. Sindsdien zijn onze vakanties altijd gericht op surfen geweest: van avonturen in Bali tot het verkennen van de Franse kustlijn met een camper. In 2019 bracht het surfen ons in Marokko en sindsdien heeft die plek een speciaal plekje in mijn hart.